Thursday, December 13, 2012

Etelä-afrikkalaista elämää

Edelleen Johannesburgissa, kone lähtee 1,5 tunnin päästä 00:40.  Joitain huomioita vielä täältä...

Braai (africaans for barbeque) on samalla tavoin omaleimaista tälle maalle kuin sauna suomalaisille, grillaaminen on luonteva tapa tavata ystäviä ja sukulaisia ja siihen suhtaudutaan kansallisella intohimolla.

Ylipaino on hyvin yleistä, arviolta 70 % olisi suomalaisen mittapuun mukaan ylipainoisia. Mäkin olen lihonut joitakin kiloja, syitä sen yleisyyteen on monia:
- kun ylipaino on niin yleistä, mittapuu muuttuu väistämättä:  kun ympäristössä suurin osa on "muodokkaita", sitä aletaan pitää normina
- kaikki tarjotaan niin herkullisena ja runsaana kuin suinkin: siinä missä suomalainen tilaa ja saa vaikka kahvipullan, täällä se ensin pistetään uuniin, sitten päälle kaadetaan jotain suklaa- tai siirappikastiketta, ja koko komeuden päälle vielä reilusti kermavaahtoa ;-D. Tavallinen herkullinen kakkupalakin (jonka siis mä tilasin) saapui kermavaahtovuoren kera...
- autoilussa on huoleton tyyli:  vilkut ovat turha kapistus, ei pidä paljastaa aikeitaan noin vaan. Punaiset valot ovat vain ohjeellisia, ellei autoja näy, ne voi sivuuttaa (jalankulkijat voi väistellä). Stop-merkki tarkoittaa vain "erityistä varovaisuutta".
- ihmiset ovat tavattoman ystävällisiä, mutta joskus voisi olla mukava vain käydä nopeasti kaupassa reagoimatta kenenkään  Hello, how are you?  -toivotuksiin.

1 comment:

LeLu said...

Kiitos, onpa ollut hienoa nähdä kuviasi ja lukea kokemuksiasi. Hyvää matkaa Etiopiaan, siunausta sinne!
Ja hyvää joulua!
Leena