Monday, May 7, 2012

Ongelmia jarrutehostimen kanssa


Aamulla huomasin aika pian liikkeellelähdön jälkeen, että jarrupoljon oli hyvin jäykkä eikä tuntunut toimivan juuri lainkaan!!  Olin keskellä pohjois-Ranskan maaseutua, ympärillä oli lehmiä ja peltoja, mutta ei muuten ketään eikä mitään rakennuksia. Soitin auton omistajalle ja Autoliittoon, missä mekaanikko arveli, että kyseessä on vika jarrutehostimessa. He lupasivat ottaa selvää, mitä asialle voisi tehdä ja palata asiaan, mutta soittoa ei kuulunut.  Olin vähän huolissani autosta, joten etsin navigaattorin kanssa lähimmän huolto-aseman. Siellä ei kuitenkaan ollut mitään palvelua, vain sitä bensanjakelua. Seuraava oli suljettu ja kolmannessa ei ymmärretty mitään muuta kuin ranskaa. Niin lähdin hiljalleen ajamaan Belgiaan päin.
Belgian puolella sain yhden autokorjaamon huoltomiehen katsomaan autoa, hän selitti kovasti jotain ja ymmärsin, että jarrutehostimen saaminen kuntoon voisi kestää viikon, ehkä enemmän.

Sitten päätin laittaa navigaattoriin osoitteeksi Travemunde Saksassa ja ajella sinnepäin; tarkoitukseni oli saada auto lyhintä tietä Suomeen.  Huomasin, että ajaminen onnistuu turvallisesti, kun käyttää moottoriteitä,  missä muutenkin jarrutellaan enemmän vaihteilla kuin jarrulla, ja ajaa taajamissa erittäin hitaasti, 10-20 km/h. Jos vauhdin saa muuta kautta hiljennettyä alle 10:een km/t, niin jarrupolkimella auton saa siitä pysähtymään, kun seisoo jarrun päällä.  Ajelin hiljakseen Belgian halki ja Hollantiin, missä pysähdyin huoltoasemalle ja päätin jäädä siihen yöksi.

Nyt on jo ilta ja olen  huoltoaseman parkkiksella rekkojen välissä pimeässä, kokemus se on tämäkin! Joillain rekoilla on ikkunat verhottu tuulilasia myöten, joten yöpuulle hekin ovat asettumassa.

Auton omistaja, Juha, soitti äsken, hän suhtautui tähän jarruvikaan aika rauhallisesti. Hän sanoi,  että auton saamisella Suomeen ei ole hänen puolestaan kiirettä ja että kaikissa autoissa ei ole koko jarrutehostinta lainkaan, jarruttaminen on vain silloin hyvin raskasta eikä se näin isolla autolla oikein hyvin onnistukaan.

Vaikka hänen mielestään mun ei tarvitsisi typistää tämän takia matkaani, omasta mielestäni kyllä pitää: aion ajella hiljaisesti mutta suorinta tietä Travemundeen ja siitä lautalle. Nyt se on ratkaistu, etten voikaan palata Baltian maiden kautta.  On ikävä olla lähes koko ajan muun liikenteen tukkeena, minkä tämä pitkien etäisyyksien pitäminen, risteyksiin ja jalankulkuväyliin hidastaminen valtavan kaukaa ja taajamissa etanavauhti ajelu taatusti aiheuttaa.

Mutta ei tämä matkan pieni lyhentyminen minua oikeastaan haittaa, olen saanut jo ajaa ja nähdä niin paljon, että kyllä se yhdelle reissulle riittää. Espanjaan olisi ollut kiva ehtiä, mutta onneksi en lähtenyt sille suunnalle enää, sieltä olisi ollut kotiin monen päivän ajomatka.

No comments: