Saturday, August 18, 2012

Geometriaa

Matikantunti Henhryn kanssa päättyi juuri, ja nyt hän on pieneksi palkinnoksi pelaamassa ipadilläni yksinkertaista ja hauskaa matikkapeliä. Hänellä on alkanut geometria koulussa, ja vaikka hän on älykäs poika, hänellä on vaikeuksia, paitsi noissa geometrian peruskäsitteissä, myös ihan maailmankuvassaan. Allan selosti sitä minulle: kun hän on elänyt 8-vuotiaaksi afrikkalaisen ei-länsimaisen kulttuurin piirissä, hänen on hyvin vaikea ymmärtää meille niin itsestään selviä syyn ja seurauksen lakeja, sitä, että jos jokin asia on totta nyt, se on sitä myös huomenna, ellei mikään asia muuta sitä toiseksi, tai jos joku juo paljon viinaa joinain iltoina ja hänellä on pää kipeä seuraavina aamuina, hän ei ala miettiä päänsäryn loogista syytä vaan saattaa epäillä länsimaisen mielestä järjettömällä tavalla, että ehkä hän kärsii särystä koska joku ei pidä hänestä. Tätä on vaikea tässä selittää, koska en itsekään sitä aivan ymmärrä.

Mutta nyt siis keskityimme tylppiin ja teräviin kulmiin (joista minä opin, että niitä kutsutaan englanniksi sanoilla obtuse ja acute), ja yhtäsuuriin vastinkulmiin, kun kaksi yhdensuuntaista suoraa leikkaa kolmannen. Hän keskittyi kiitettävästi vaikka melkein kaikki tuntui hänestä aika vaikealta. Minusta olisi valtavan hauskaa, jos saisin välitettyä hänelle jotain siitä kauniista, mitä itse näen matikassa. C. S. Lewiskin kuvaili jossain kirjoistaan muistaakseni helvetin esikartanona maailmaa, missä kaikki kulmat olivat hiukan vinoja, kaikki pinnat hiukan ja epäsäännöllisen kaltevia,  mikään ei ollut suoraa, symmetristä, loogista, tasapainoista, kaunista.  Kyse ei niinkään ole siitä, ettei muu kuin suora kulma olisi kaunis vaan siitä, että kulmat ovat olevinaan lähes suoria mutta eivät kuitenkaan ole sitä.

Kunpa jotenkin osaisimme lasten vanhempien kanssa laatia pelisäännöt ipadin käytöstä siten, että se voisi toimia palkkana ja kannustimena, mutta siihen ei kuitenkaan laitettaisi liikaa aikaa. Että osaisin rajoittaa ipadini käyttöä niin, etteivät lapset kokisi sitä niin, että yritän rajoittaa heidän hauskanpitoaan. Tällaisia asioita vanhemmat varmaan joutuvat usein miettimään. 

Nyt keittiöstä kuuluu ähkinää ja murinaa, Henhry taitaa olla jäämässä häviölle matikkapelissään.

Hauska huomata, että lapset syövät täällä käydessään usein mielellään porkkanaa kun mäkin sitä syön! ;)

Blogi on hauska juttu, mutta kuten Kikalle sanoin, hirveän yksipuolinen foorumi. Jos jaksatte ja haluatte, laittakaa kommentteihin tai meiliin vaikka lyhyesti kuulumisianne!

No comments: