Friday, August 24, 2012

Mukavaa lasten kanssa

Ihanaa kun on taas Vettä!  Nautin oikein ja pesin tukkani. Kun aamulla olin unohtanut kammata sen ja se törrötti yön jäljiltä pystyssä miten sattui, pieni Nzuzo (kuvassa vas.) kysyi multa kummeksuvalla äänellä: Have you styled your hair??

Tuntui tosi mukavalta, kun Allan kertoi, että Henhry oli palannut tyytyväisenä eiliseltä matikantunniltamme ja sanonut: Maths was fun with Sinikka!  Vielä parempi tietysti olisi, jos hän oikeasti oppisi jotain mun kanssa. Yritän havainnollistaa kolmioiden pinta-alan kaavaa laskemalla hänen kanssaan keittiöstäni löytyvien kolmionmuotoisten esineiden aloja.

Allan kertoo, että näille tässä kulttuurissa eläneille lapsille on yleensä hyvin vaikea nähdä, että asioilla on loogisia seurauksia, että asiat noudattavat usein jotain säännönmukaisuutta. Heille elämä vain "tapahtuu", siinä ei nähdä helposti syitä ja seurauksia eikä siihen näin ollen ajatella voitavan paljon vaikuttaa.  Henhryn oli vaikea ymmärtää kaavan merkitystä, kun se sisälsi kirjaimia.  Joku lapsi saattaa osata kertotaulun ja tietää, että 7x8=56. Mutta jos häneltä kysyy sen jälkeen, mitä on 7x8-5, hän saattaa vastata 15, eli hän ei vain tee laskuvirhettä (kuten vastaamalla vaikka 42) vaan hän voi vastata järjettömällä tavalla.

Mulla oli tämä iltapäivä vapaata, joten menin isoon ostariin kahville ja shoppailemaan. Siellä on kauppoja vähän kuin Itiksessä ja mm. suuri kristillinen kirjakauppa. Löysin sairaalan lapsille helistimiä, pehmeän pallon ja sen kaivatun palikkalaatikon, missä on kannessa ympyrän-, neliön-, suorakaiteen- ja kolmionmuotoisia reikiä. Sheenallakin on paljon leluja, mutta oli hirveän hauska katsella niitä.  (Mun ostoksia kuvassa oikealla. ) Löysin myös Henhrylle kunnollisen harpin, jota hän alkaa nyt tarvita.

Lojuin illansuussa lasten kanssa tuossa nurmikolla ja Nzuzo kiipeili päälläni.  Ihmeellistä että voin vielä tässä elämänvaiheessa leikkiä äitiä, nautin siitä täysin rinnoin!

Huomenna voisi tehdä pitemmän retken kukkuloille Hamletin kanssa. Tänään oli päivällä lähes +30, nyt +18. Jos kylmät ovat takanapäin, ymmärrän erittäin hyvin sen, ettei taloja juuri kannata lämpöeristellä.

2 comments:

Anonymous said...

Hei Sinikka,
hauska lukea kokemuksistasi "äitinä". Ne muistuttavat aika lailla mummoilua: saa tehdä kaikkea kivaa lasten kanssa, mutta tiukan paikan tullen voi kääntyä äidin puoleen:) - Olet muuten ostanut samanlaisen pallon kuin Hermannilla on. Toivottavasti lapset tykkäävät yhtä paljon kuin Hermanni.

Olet solahtanut hienosti pedagogin rooliin, huomaan (vrt. matematiikan opetus keittiövälineillä). Blogisi lukeminen on nykyään päivän kohokohta. Kiitos siis näistä! Harmi vain, että kommentoiminen on takkuista näillä IT-taidoilla.

Malle (muistathan hänet?) kävi mökillämme viikonloppuna. Kertoi lähtevänsä todennäköisesti Etelä-Afrikkaan loka - marraskuuksi.

Siunausta elämääsi toivottelee Marjo

Sinikka said...

Voi kun kiva kuulla susta! Joo, mummoilua tämä nimenomaan on!! Tiedätkö minnepäin Malle on tulossa? En muista, oliks hänellä tytär asumassa täällä? Jos hän tule Pietermaritzburgin lähistölle, voisi olla kiva tavata!
Olen menossa viikoksi Cape Towniin jossain vaiheessa.
TIH, Sinikka