Tuesday, August 7, 2012

Sisällä ja ulkona viileää, +10

Gastonit nauroivat eilen kun ostin kaksi lämpömittaria "talooni", sisä- ja ulkomittarin, kun täällä sisä- ja ulkolämpötilat ovat yleensä samat.
Talo lämpiää ja jäähtyy vähän ulkolämpötilaa hitaammin joten aamulla on yleensä sisällä vähän kylmempi kuin ulkona, iltaisin sisällä vähän lämpimämpi. Nyt on ollut viime yön ja tämän päivän vain vähän yli 10 astetta. Talossa ei ole muuten mitään lämmitystä, mutta olohuoneessa on lattialla pläntti johon voi vähäksi aikaa laittaa päälle lattialämmityksen, mutta se ei lämmitä huonetta, koska seinät ja ikkunat ovat niin lämmönläpäiseviä.  Istun nyt sen lämpimän pläntin päällä takki niskassa ja pärjään kyllä oikein hyvin.

Kylmyys aiheuttaa mulle käytännössä vain sen, että tänne blogiin on hankalampi päivittää asioita, kun netti on siis vain tuolla pihalla, missä nyt sataa, ja Gastonien talossa, minne en haluaisi mennä alvariinsa häiritsemään, kun mulla on nyt tämä 'omakin' talo.

Juttelimme eilen vielä Allanin kanssa raha-asioista: he ymmärtävät kyllä sen, että vapaehtoistyöntekijä voisi olettaa saavansa ilmaisen ylöspidon, mutta heidän elantonsa koostuu vain Allanin eläkkeestä ja joistain avustuksista, joten tästä talosta saatava vuokra on yleensä selkeä osa heidän tulojaan, jotta he voivat jatkaa tätä työtä.  He sanovat, että jos joku saa vaikka kotimaastaan täyttä palkkaa tai reilua eläkettä ollessaan täällä vapaaehtoisena, he toivovat hänen maksavan pientä vuokraa talosta ja autosta, mutta monet ovat olleet ilmaiseksi, jos heidän taloutensa on ollut tiukempaa.  Me olemme saaneet sovituksi varmaan kaikkien kannalta hyvän kompromissin mun suhteeni tässä asiassa.

Perheen 8-vuotias tytär Sipho kävi juuri luonani lukemassa läksynsä, joiden jälkeen luin hänelle sadun. Onneksi olin ennen lähtöäni ladannut ipadiin muutamia hyviä kertomuksia, joissa on hauska kuvitus.

No comments: