Sunday, October 7, 2012

Hyva painaa vaa'assa enemman

Lomaviikko on lopuillaan, Gastonit palasivat juuri kotiin. Kavin keskiviikkona teella yhden iakkaan seurakuntalaisen luona, kuva on hanen pihaltaan. Olen viime aikoina miettinyt paljon naita Etela-Afrikan hyvia ja huonoja puolia, hyvat kylla voittavat kirkkaasti. Tassa vahan erittelya, ensin huonot puolet:

Negatiivista: 
1)  Vaeston voimakas jakautuminen rikkaisiin ja koyhiin. Jos on kunnollinen tyopaikka, se takaa usein tassa edullisen hintatason maassa mukavan elintason, on suuri, kaunis talo ja piha. Ellei kunnollista tyopaikkaa ole, ei ole juuri mitaan muutakaan. Vaikeimmalta tuntuu se, etta tuo jakautuminen on pitkalle rotukohtainen asia: valtaosa valkoisesta vaestosta elaa melko mukavasti, ja valtaosa kaikkein koyhimmista on mustia.

2) Kevyen liikenteen vaylien puuttuminen melkein kokonaan. Mun mielesta on kurjaa, etta kuraiset koirat on aina pakattava autoon, jos niiden kanssa mielii lenkille. Yhden selityksen mukaan kevyen liikenteen vaylia ei ole, koska ne, jotka eniten ovat niiden varassa, eli koyha, autoton vaesto, on paaosin mustaa eika heidan ole niin valia. Tama on suuri vaaryys.

3) Pieni ongelma, joskin kuitenkin hiukan hankaluutta aiheuttava, on tietotekniikan vaatimaton taso:  nettiyhteyksien nopeus on n. 25 % Suomen tasosta ja atk-laitteet ovat muuhun hintatasoon nahden erittain kalliita.   Tahan liittyy ehka myos se, etta vesi- ja sahkokatkoksia on saannollisin valein. Hassuinta mun mielesta on se, etta tuolla suuressa ostarissa sen suurimmassa atk-liikkeessa ei aina voida suorittaa jotain myyntitapahtumaa loppuun saakka, kun heilta on nettiyhteys poikki!

4) Pieni ongelma on sekin, etta nama ihmiset rakastavat Lomakkeita!  Kun hankin  wifi-modemin joku aika sitten, sellaisen jonka Suomessa vaan poimisi hyllylta ja kavisi maksamassa, taalla tarvittiin nelja A4-kokoista lomaketta taytettyna (yksi lomake todisti etta EN osta vakuutusta sille modeemille), poliisilta hankittu todistus asuinpaikastani seka kopio passistani, ennenkuin paastiin kaupantekoon asti.

Ja sitten ne positiiviset asiat: 
1)  Aurinkoinen ja lammin ilmasto. Tama on tietysti mieltymiskysymys, mutta olen vahitellen huomannut, miten paljon olen Suomessa kaivannut aurinkoa, ja taalla sita on melkein jatkuvasti, ympari vuoden.

2) Ihmisten, seka valko- etta mustaihoisten, yleensa hyvin valiton ja suuri ystavallisyys. Esim. liikenteessa, missa suomalaiset kiristelevat hampaitaan ja nayttavat keskaria, taalla hymyillaan, naureskellaan, annetaan tieta - joskin myos ohitellaan kaahaten.  Kaupassa on melkein aina ihminen pakkaamassa ostokset muovikassiin, ja myyja aika usein juttelee jotain, viimeksi kyseli kiinnostuneena, mita oikein olin ostanut, han ei ollut tainnut ennen nahda koiran solmuluita. Huoltoasemalla eilen tankatessani paikalle pelmahti viisi (5) mustaa nuorta miesta auttamaan tankkauksessani: kaksi pesi tuulilasin, toiset kaksi takalasin, yksi tankkasi. Ja kaikki hymyilevia, pilailevia, avuliaita. Heille taytyy kylla antaa tippi, esim. 2 Rand = 20 centtia.

3) Edullinen hintataso. 100 Rand = 10 euroa on ihan kohtuullinen raha ostoksille, suuret ostokset marketissa voivat olla muutama sata Rand, mutta se ei ole normitilanne, kuten Suomessa.
Hyvan lounaan, esim. munakas, paahtoleipaa, herkkukahvi, saa 4 eurolla.  Vaatteet maksavat noin puolet siita mita Suomessa.  Bensa muistaakseni n. euron per litra. Vuokrat paljon pienempia kuin Suomessa, ainakaan Helsingissa.  Esim. kohtuuvuokra tasta talosta, missa asun, olisi ilmeisesti n. 700 euroa, ja tama on kahden makkarin, kahden kylpparin, ison olohuoneen ja keittion ja suuren pihan omakotitalo.(Tama tieto ei ole ihan 100-varma, olen vaan saanut Gastoneilta sen kasityksen. Mutta ainakin on halvempaa kuin Suomessa.)

4) Valtavan kauniit maisemat, suurenmoisia ulkoilupaikkoja loytyy luontoreservaateista - joskin kaikki automatkan paasta.  Ympari vuoden on osa puista ja pensaista varikkaassa kukassa. On villielainreservaatteja ja -puistoja.

5)   Ihana yhdistelma afrikkalaista varikkyytta, valittomyytta, ystavallisyytta, ja lansimaista mukavuutta: kaupoista loytyy kaikkea, mita ainakaan mina voisin kaivata.  Biojatepussit olivat tosin vahan hakusessa, samoin lasten leikkilapio tai -harava:  taloissa on yleensa maksettu (musta) puutarhuri, koska tyovoima on edullista, joten lapset eivat ole niin tottuneet tekemaan pihatoita vanhempiensa kanssa kuin Suomessa. 

Olen ollut niin hyvillani naista myonteisista asioista, etta olen jopa harkinnut mahdollisuutta tulla tanne vahan pitemmaksi aikaa kun olen jaanyt elakkeelle.

3 comments:

Reija said...

Kuulostaa hurjalta toi modeemin hankkimisen monimutkaisuus! :D Kiva kuulla näitä eri puolia sikäläisestä yhteiskunnasta.

Kikka said...

Mielenkiintoinen vertailu! Ja tosi mukava että plussia on sinun kannaltasi noin paljon. Kun ajattelee kuinka ison osan vuorotteluvapaastasi vietät siellä, on mukava ajatella että voit oikeasti viihtyä ja nauttia. Oliko tämä nyt "kevätloma", jolla Gastonit olivat?

Sinikka said...

Joo, kevatloma oli; nyt seuraa siis viimeinen rupeama toissa ja kouluissa ennen kesalomakuukatta, joka on joulukuu.