Tuesday, October 2, 2012

Luontoreservaatti. Monenlaista koiranpitoa.

Ihana paiva! Aamupaivalla laheisessa Queen Elisabet luontoreservaatissa, tuosta kyltista ei kylla saa muuta selvaa, kuin etta kaikenlaisia elaimia siella pitaisi olla. Olin ihastuksissani, kun nain seeproja melko lahelta, en vaan saanut kunnon kuvaa niista. Nyt harmitti vahan kun ei ole kunnon kameraa eika macin iphotoa, jolla valotuksia olisi voinut korjata. Meinasin ensin laitttaa sen epaselvan seeprakuvan tanne, mutta sitten muistin Kylvajan vitsit siita, miten lahetyssaarnaajat nayttavat joskus kaukomailta diasarjoja, joissa "Tuosta on juuri kulkenut leijona" ja "Tuon pusikon takana on elefantteja", vaikka mitaan leijonaa tai elefanttia ei siis kuvissa nay.

Mutta kavely siella oli aika ihanaa, ja seeprojen ohella nain jonkinlaisen kauriin/antiloopin ja sitten noita marakatteja, joita oli paljon myos Etiopiassa. Siella ne olivat riesaksi asti rohkeita ja tunkeutuivat aivan pihoille ja verannoille asti, taalla ovat paljon arempia. Yhdessa vaiheessa niita oli iso lauma ja luulin, etta ajoivat mua takaa, mutta ne vaan leikkivat keskenaan.

Vaikka luonnonpuisto oli mukava kokemus, mua hairitsi se, etta koirat piti jattaa kotiin. Varsinkin Jessieta on saali, kun se pitaa jattaa kiinni siihen ketjuunsa, jossa se joutuu nyt olemaan, kunnes voimme luottaa siihen, ettei se enaa karkaa. Sen on liian helppo livahtaa portista ulos auton perassa, kun sahkoisesti avautuva portti on hyvan tovin auki aina auton ajettua sisaan tai ulos talta Gastonien tontilta. Iltapaivan olinkin koirien kanssa taas kukkuloilla, ja oli oikeastaan aivan yhta kivaa kuin siella hienolla luonnonsuojelualueella. 

Gastoneille ja monelle takalaiselle perheelle on outo ajatus, etta koirat vaikuttaisivat siihen, miten ihmiset viettavat vapaa-aikaansa. Koira otetaan lahinna vahdiksi, ja sitten se vain on:  kylla niita noin periaatteessa ruokitaan, mutta ei satsata siihen erityisemmin muuten eika mietita, onko silla hyva elama tai nayttaako tyytyvaiselta. Toisaalta, Suomessa missa koirille leperrellaan ja niita paijataan enemman, myos koiratappeluita tuntuu olevan enemman. Taalla koirat kohtaavat toisensa usein vapaina eika tappeluja juuri ole. Jokin valimuoto siis suomalaisen ehka lellityn karvakaverin ja takalaisen pihavahdin valilla voisi olla ihanne.

Sain tanaan myos hankittua Hamletille matokuurin; silla on pakko olla matoja tai joku muu vaiva, kun pysyy niin laihana vaikka saa kohtuullisesti ruokaa. Olen kovasti miettinyt, miten ottaisin koiran aliravitsemuksen puheeksi Gastonien kanssa, he sanovat etta koira voi hyvin ja etta heidan elainlaakarin mukaan koira on ok. Mina en vaan usko sita. Tanskan doggi ei ole sita vinttikoiratyyppia, jonka luurangon kuuluu olla niin selvasti nahtavissa. Ehka kerron vaan matolaakkeesta ja huolestani sen suhteen, etta koiralla on loisia. Tykkaan kylla Jessiestakin, mutta Hamlet on aika tavalla vienyt sydameni, kun han tulee niin uskollisesti vartioimaan oveni taakse ja muutenkin osoittaa kiintymystaan. En ole kylla ikina ennen tutustunutkaan nain laheisesti Tanskan doggiin, on se vaan todella iso. Sen paa ulottuu palleani kohdalle seistyessani ilman etta lainkaan kumartuisin. Ja se ulottuu noin vaan katsomaan ikkunastani sisalle ;-)

Hankin myos muutama paiva sitten harjan Jessielle, ja se kayttaytyi melkein kuin sita ei olisi ikina harjattu ennen: oli aluksi selvasti peloissaan ja sitten alkoi nauttia. Siita lahti muutamilla vedoilla kaksi harjallista paksua likaista karvaa, varmaan olokin helpottui kun kuollut karva irtosi.

Voi itku, kuinka ihmeessa joku voi lahtea kauas ihmeelliseen Aafrikkaan saakka ja sitten puhuu siella ollessaan Pelkastaan Koirista !!! Alytonta.

Nyt on siis paivisin useimmiten aika lammin, 34-36 astetta, mutta viihdyn oikein hyvin, en kylla valita holkata, mutta kavely tuntuu mukavalta. Ja tuntuu todella koomiselta, kun nain takalaisessa naistenlehdessa jutun siita, miten talvella (kun lampoa on vain +10 - +18, ja iltaisin pimenee jo klo 17, voi hirveaa!!!) ihmisille tulee kaamosmasennus ja pitaa syoda hiilareita! Tama  hirvean pimea ja kylma talvi on vain hiukkasen viileampi kuin Suomen kesa.


4 comments:

Anonymous said...

Hei, oli jännää lukea kokemuksistasi eläinpuistosta.Siellä siis kävelit ilman opasta, joten siellä ei ollut mitään vaarallisia eläimiä.Taivaan Isä on huumorin tajuinen kun järjesti Sinulle koiria ihan kaksittain!Hyviä lomapäiviä edelleen,terveisin meiltä molemmilta.

Sinikka said...

Juu, opasta ei tarvittu, siella ei ollut mitaan kovin vaarallisia otuksia.

Kuulin juuri, etta Suomessa on ollut aika sateista. Taallakin sataa nyt loppuviikon.

LeLu said...

Mitekäs sait matolääkkeet syötettyä Hamletille? Vai onko se kuten meidän Kerttu, että syö KAIKEN, myös lääkkeet, mitä pannaan sen kuppiin?
Nauti lämmöstä!
Leena

Sinikka said...

Joo, soi noin vaan kadesta antaen, ei miettinyt yhtaan!