Friday, November 9, 2012

Konsertti ym



















Torstai-iltana olimme  Joanin ja hanen miehensa ja kalynsa kanssa konsertissa City Hallissa, kirkkomaisessa vanhassa rakennus aivan Pietermaritzburgin (Ptm) keskustassa; siella pidetaan kaikki isommat konsertit. Vaikka mina en ole erityisesti klassisen musiikin ystava, niin tajusin sen kuitenkin, etta se oli erittain korkeatasoinen ja nautinkin kovasti. (Sisareni olisi nauttinut viela moninkertaisesti!)
Kwazulu-Natal on tama laani, jonka sisalle jaavat mm. Durban ja Pietermaritzburg (Ptm).
Vaikka Ptm on asukasluvultaan kaksi kertaa Helsingin kokoinen, 1 milj., sen keskusta on aika pieni, n. 12 katua ristissa toiseen satsiin 12 katua. Tyypillisesti apartheid-vuosien henkeen musta vaesto asutettiin jonnekin valkoisten asukkaisen nakymattomiin kukkuloiden toiselle puolelle, vaikka mustia on huomattavasti enemman kuin valkoisia. Ja pelkastaan se valkoisten asuttama plantti muodosti ns. kaupungin keskustan. Gastonit asuvat siis n. 15 km keskustan ulkopuolella.

Laitan tanne viela talteen muutman kuvan:

Sihle ja Sipho pelaavat shakkia ipadilla, Nzuzo seuraa vieresta. Meilla oli aika rattoisaa kaasuvalon aarella, kun oli pitkasta aikaa sahkot poikki. Sihle (selin) on niin taitava shakinpelaaja, etta mun on aivan toivotonta yrittaa hanta vastaan, tietokonetta han sentaan ei ole viela voittanut. Allan on opettanut hanta, mutta kaikesta nakyy, etta han on hyvin lahjakas. Saa nahda mita hanestakin aikanaan tulee. 

Pieni poika sairaalassa opetteli varittamaan varityskirjaa ipadilla. Olin alkujaan varma, ettei tuollaista selkeasti ylellisyysvimpainta ehka  sinne kannattaisi vieda, kun ei heilla kotonaan kuitenkaan ole sellaiseen mahdollisuutta. Mutta Gastonit ovat olleet sita mielta, etta lapset tarvitsevat kaikkea mahdollista atk-taitoa, mita vaan voivat saada. Olen ladannut ipadiin sellaisia "peleja", joissa oppiikin jotain, esim. varittamisesssa he oppivat valitsemaan varin ja tyokalun ja tallentamaan piirroksensa. Ja tuntuivat tykkaavan.  -  Sama poika kokosi myos tavallista palapelia, hoitajat innostuivat taas niin etta poika meinasi jaada sivurooliin.

Nyt alan potea tulossa olevaa flunssaa. 

3 comments:

Anonymous said...

Hei,Anitan kanssa istumme tässä ja ihastelemme sitä Jumalan johdatusta että hän lähetti sinne juuri sinut,joka olet sekä innostunut että taitava antamaan tarvittavat sysäykset. Ne aikanaan kantavat hedelmää sekä Gastonien perheessä että lasten tulevaisuudessa.(Ei sitä tiedä vaikka syntyisi sinulta kirja aikanaan!)

Sinikka said...

Kiitos, johdatusta on ollut paljon.

Reija said...

Toivottavasti säästyt pahemmalta flunssalta!