Wednesday, August 8, 2012

Varsinainen työ lastensairaaloissa

Allan ja Sheena Gastonin kutsumuksena on siis vierailla valtion lastensairaaloissa, joissa on lähes yksinomaan mustaihoisia potilaita vähävaraisista kodeista. (Valkoihoiset ja varakkaammat mustaihoiset käyttävät yksityissairaaloita.)  Nämä köyhät lapset ovat sairaalassa normaalisti ainakin kuukauden, usein pitempäänkin,  eikä monilla heistä ole ketään, joka kävisi katsomassa tai leikkisi heidän kanssaan.

Lapset joutuvat olemaan niin pitkään sairaalassa, koska heidän kotiolonsa ovat monesti aika kurjat. Kun Suomessa voitaisiin vaihtaa side haavan päälle tai poistaa tikit ehkä kotonakin tai käydä läheisellä terveysasemalla, täällä ei kotona osata eikä voida tehdä oikein mitään ainakaan steriilisti, ja kun maa on suuri ja välimatkat sairaalaan pitkät, yksinkertaisiakin jatkohoitoja varten lapsen täytyy jäädä sairaalaan.

Noin 90 %:lla näistä lapsista on hiv, ja olikohan se yhtä suuri osuus jolla ei ollut enää isää. Isättömiin perheisiin on syynä se, että avioliittoa varten on vielä nykyäänkin maksettava morsiamesta hänen suvulleen maksu, joka vastaa noin kahden vuoden palkkaa. Avoliitot ovat sen takia hyvin yleisiä ja miehet häviävät kuvioista jo varhaisessa vaiheessa. Hiv puolestaan aiheuttaa sen, että vammat ja sairaudet paranevat hitaammin kuin perusterveillä lapsilla. Olen vieraillut yhdessä tällaisessa sairaalassa, ja varsinkin käsiin tarttuvat vauvat ovat mahdottoman hellyttäviä. Haluaisin ilman muuta osallistua sairaalatyöhön.

Lisäksi jotkut lapset joutuvat jäämään sairaalaan epämääräiseksi ajaksi, vaikka he ovat jo parantuneet, kun heillä ei ole paikkaa minne mennä, äiti ei olekaan tullut hakemaan. Erityisesti näihin lapsiin tämän järjestön toiminta keskittyy.

Nyt lapset tulivat, lopetan!

2 comments:

Hanna said...

Onpa mukava lukea kuulumisiasi sieltä kaukaa Afrikasta! Voimia ja siunausta sairaalatyöhön, jos siitä tulee sinun tehtäväsi, ja kaikkeen muuhunkin elämään siellä! Olet hyvällä ja tärkeällä asialla.

Sinikka said...

Kiitti, joo, kyllä tämä on sekä yleisesti tärkeää että mulle kuin taivaan lahja saada olla täällä.